Favoriet transport

Een pickup truck is het handigste transportmiddel, zo denken veel expats.
Niet alleen om te bouwen of boodschappen te doen.
Maar je hebt ook het gevoel een kleine zelfstandige te zijn: verkassen van het ene resort naar het andere guesthouse of een bedrijf(je) starten ter voorbereiding van het volgende winterkwartier.

De verschijningsvormen van de Naga





 In de tempels langs de Mekong wordt de Naga niet alleen afzonderlijk afgebeeld, als versiering van de tempel, maar is vaak ook een typerend deel van een groot buitenbeeld van de Boeddha of van een klein (huis)altaarbeeld. Het hoofd van de slang, die op deze foto wordt afgebeeld is door tempelarbeiders gemaakt met behulp van mallen, waarin cement wordt gegoten.

De Naga of Mekongslang

Heel lang geleden reisde de Boeddha in een vlot op de Mekong. Zijn trouwe bewakers hadden een reusachtige waterslang mee. Die heilige beschermheer is de basis van de Mekong legende en het icoon van de tempels op zijn oevers.

Bonte Bescheidenheid

Het was me opgevallen dat de zoon van mijn vrouw, telkens ik voorstelde om hem te bezoeken tijdens schoolaktiviteiten, hij met een vage verklaring kwam waarom het niet kon.
Navraag bij de familie leerde mij dat het niets te maken had met niet willen, maar alles met schroom om te melden dat mama een falang pua-een buitenlandse vriend heeft.

Dus onaangekondigd op schoolbezoek en dan nog tijdens een opdracht van de schoolmilitie. Zelden zo een trotse glimlach gezien, van moeder wel te verstaan.

Grijs langs de Mekong

De ochtendmist hangt haast roerloos over de rivier. Mijn laptop ademt zwaar op het platform van de oever. Ik lees een email van mijn zoon. De gedachten zoeken nabijheid naar een luchtig verleden en verwaaien naar Gent.
Het internet weerbericht verwondert: hetzelfde weer in Oost Vlaanderen en in Nong Khai. Ja toch, een klein verschil, Gent meldt 66% vochtigheid, hier heerst 88%.
Vroege tempelbezoekers merken op dat het zeer lang geleden is, dat het zo koud was in deze tijd van het jaar, aan het begin van het regenseizoen. Ze verwijzen ook naar de grondverschuivingen in de zuidelijke provincie Surathani. De eilanden Samui, Tao en Pangha zijn onherbergzaam geworden en de toeristen willen vluchten wanneer de hulpverlening eindelijk op gang komt. Drie luchthavens zijn gesloten, de Thaise marine is nog nergens te bekennen.